Jahody zná každý a snad všichni je milují. Jen tak, nebo třeba rozmačkané se zakysanou smetanou, se šlehačkou, nebo zpracované do marmelády. Ale víte o nich, že …
… jahody mají více vitamínu C než pomeranče, nebo že mohou zlepšit zdraví mozku? Pojďme na 5 zajímavostí, které jste nejspíš nevěděli.
1. Jahody nejsou pravé bobule
Botanicky vzato, jahody nejsou pravé bobule. Ve skutečnosti patří mezi „souplodí nažek„, což znamená, že každé semínko na povrchu jahody je samostatné ovoce, které vzniklo z květu. Skutečným plodem jahody jsou malá semínka, nazývaná nažky, která jsou rozmístěna po celém povrchu bobule.
Nažky jsou typ suchého, jednosemenného plodu, který se neotvírá při dozrání. Jsou charakteristické tím, že obsahují jedno semeno obklopené tvrdým nebo kožovitým oplodím. Nažky jsou také přítomné v jiných rostlinách, jako jsou slunečnice, kde každé semeno (nažka) je obklopeno tvrdým oplodím, což tvoří semínka, která konzumujeme. Tento typ plodu je rozšířený v rostlinné říši a má různé adaptace, které pomáhají v rozšiřování semen.
2. Jahody obsahují více vitamínu C než pomeranče
Jedna porce jahod (přibližně 150 gramů) obsahuje více vitamínu C než stejné množství pomerančů. Vitamín C je důležitý antioxidant, který pomáhá chránit tělo před volnými radikály a podporuje zdravý imunitní systém. Jahody jsou tedy skvělou volbou pro posílení imunity.
Obsah vitaminu C v ovoci: Nejvyšší obsah má Terminalia ferdinandiana (Kakadu Švestka) je australské ovoce s nejvyšším známým obsahem vitamínu C, obsahuje 2300 mg ve 100 gramech. Druhá je tropická acerola, neboli barbadoská třešeň, která je mnohem známější a dostupnější. Obsahuje přibližně 1 700 mg na 100 gramů ovoce. Třetí je amazonské camu camu s cca 1600 mg na 100 gramů váhy. Jahody obsahují asi 60 mg na 100 gramů a pomeranče 53 mg.
3. Jahody mohou zlepšit zdraví mozku
Studie ukazují, že jahody mohou mít pozitivní vliv na zdraví mozku. Obsahují antokyany, což jsou flavonoidy, které pomáhají zlepšit paměť a kognitivní funkce. Pravidelná konzumace jahod může také zpomalit proces stárnutí mozku a chránit před neurodegenerativními chorobami.
Co jsou to antokyany a k čemu jsou dobré? Antokyany jsou skupina přírodních barviv patřících do kategorie flavonoidů, které se vyskytují v rostlinách. Jsou zodpovědné za červené, modré a fialové zbarvení mnoha druhů ovoce, zeleniny a květin. Majií výrazné antioxidační účinky, podporují zdravý krevní tlak, snižují hladinu cholesterolu a mohou i zlepšit zrak.
4. Existují stovky odrůd jahod
Na světě existuje přes 600 různých odrůd jahod, které se liší velikostí, tvarem, barvou a chutí. Tyto odrůdy jsou výsledkem dlouhodobého šlechtění a přizpůsobení se různým klimatickým podmínkám. To umožňuje pěstitelům vybrat odrůdy, které nejlépe vyhovují jejich specifickým podmínkám, klimatu a požadavkům na výnos a termíny sklizně.
Které odrůdy jsou nejoblíbenější? Jednou z nejrozšířenějších odrůd v Evropě je Elsanta. Má velké, lesklé, červené plody s výbornou chutí. Odrůda populární v Severní Americe i v Evropě je Honeyoe. Má velké, kuželovité plody, které mají sladkou chuť. Mezi oblíbené stáleplodící odrůdy (produkuje plody po celou sezónu) patří Albion.
5. Jahody patří mezi první ovoce pěstované v zahradách
Jahody byly jedním z prvních plodů pěstovaných v zahradách starověkých Římanů. Pěstování jahod se rozšířilo do Evropy v 14. století a první velkoplošné plantáže byly založeny ve Francii v 17. století. Díky své popularitě a snadnému pěstování se jahody rychle staly oblíbeným ovocem po celém světě.
Tyto zajímavosti ukazují, že jahody nejsou jen chutné, ale také fascinující z botanického, nutričního a historického hlediska.